ONZE SPREKERS

Niek Ridderbos - De waarde van een alliantie



In 2014 stond het waterschap Rivierenland voor een enorme uitdaging. Een grote landelijke opgave diende zich aan. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) moet de Nederlandse dijken hoogwaterveilig maken volgens een norm die nog niet is vastgesteld. Daarnaast ziet het waterschap dat haar projecten in de afgelopen jaren forse financiële overschrijdingen laten zien. De opgave zal een grote maatschappelijke impact hebben, vanwege alle raakvlakken met bewoners en andere stakeholders. Kortom, het wordt tijd om met een frisse blik naar samenwerking en de contractvorm te kijken. Een samenwerkings- en contractvorm die ervoor zorgt dat belangen zoveel mogelijk gelijkgeschakeld worden, de waarde voor iedereen zo maximaal mogelijk wordt gemaakt en niet onbelangrijk, dit alles op een kosten efficiënte manier. Kortom, een samenwerkingsvorm waar vertrouwen en gelijkwaardigheid het uitgangspunt zijn. 












Zo werd in 2017 de Graaf Reinaldalliantie geboren, waarin Heijmans, GMB, DEME Environmental NL en het waterschap Rivierenland samen met Royal Haskoning DHV als adviserende partij de dijkversterking van 23,5 km tussen Gorinchem en Waardenburg realiseren van verkenning t/m realisatie.

Niek Ridderbos, alliantiemanager van het project sinds 2020, zal de deelnemers van de netwerkdag van het Noorden meenemen in de waarde die deze bijzondere samenwerkingsvorm creëert. Hij zal ingaan op de manier waarop het project is georganiseerd, hoe risico’s gedeeld worden in plaats van verdeeld en hoe het financiële model in elkaar steekt. Daarnaast zal hij zijn ervaringen delen over welke onverwachte positieve effecten optraden, zoals bijvoorbeeld het aantrekken van personeel in een zeer moeilijke en krappe arbeidsmarkt.


Dit alles aan de hand van praktijkvoorbeelden, waaruit zal blijken dat de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg (GoWa) een project is zoals zoveel andere infrastructurele projecten met tegenvallers in de grondverwerving, onverwachte bodemvondsten en onverwachte gigantische impact van de in 2017 vastgestelde veiligheidsnormen. En ook: veel plezier, trots op de resultaten en mensen in een team, die veel geleerd hebben en gesteld staan voor de volgende opgave in onze sector.
Niek Ridderbos werkt sinds 1999 in de infra sector. Hij werkte ruim 20 jaar bij VolkerWessels waarvan 10 jaar in projecten en 10 jaar in lijnfuncties. Zijn eerste project was de publiekprivate samenwerking, waarin de tunnel Sijtwende gerealiseerd werd. Later was hij projectleider voor de realisatie van de kunstwerken in de alliantie A2 Hooggelegen. Later zocht hij als directeur ontwerp en innovatie naar nieuwe manieren om cultuurverschillen te overbruggen en de benodigde innovaties op duurzaamheid en digitalisatie te creëren. Nu vertegenwoordigt hij vanuit het Waterschap Rivierenland als alliantiemanager de publieke en private partij in de alliantie GoWa.



Philine Goldbohm - Wat kunnen we leren van bijen over samenwerking?




Philine Goldbohm neemt je op de Netwerkdag van het Noorden mee in de fascinerende parallellen tussen bijen en mensen, met een frisse kijk op de noodzaak van samenwerking! Zij zal haar ervaringen in het begeleiden van samenwerking tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers op projecten met jullie delen.


Philine Goldbohm werk sinds 2016 bij dutch process innovators waarvan de laatste jaren als manager Innovatie & Strategie en Senior adviseur. Door de jaren heen heeft zij als adviseur in Samenwerking, Tendermanagement en Procesmanagement op een groot aantal projecten in de bouw en infra gewerkt. Haar passie ligt in het tot stand brengen van succesvolle samenwerkingen en innovaties op complexe projecten. Philine is als Senior adviseur betrokken bij innovatieve projecten zoals Living Lab en Sterke Lekdijk.


 


Richard Bergmans - Haal meer uit je team


 



Richard heeft tientallen operaties onder extreme omstandigheden uitgevoerd. In 2024 voltooide hij een buitengewone prestatie door tien dagen achter elkaar een triatlon te doen. Met zijn ervaring weet hij als geen ander dat teams alleen succesvol zijn als er volledig vertrouwen en focus is, en hij trekt die parallel naar het bedrijfsleven. Als mede-eigenaar van het trainingsbureau Threefront helpt hij organisaties efficiënter en plezieriger te werken, waarbij hij zijn inzichten uit zijn tijd bij de commando’s toepast op teamdynamiek en prestaties in het bedrijfsleven.




Wiepkje Elsinga




Wiepkje is projectmanager Vismigratierivier en Vaargeulen IJsselmeer bij de provincie Fryslân. Tijdens haar presentatie vertelt ze over de Vismigratierivier in de Afsluitdijk, een baanbrekend project dat volgend jaar 250 miljoen vissen een natuurlijke doorgang biedt tussen zout en zoet water. Wiepkje zal hierbij ingaan op de cruciale samenwerking met diverse partijen, zoals natuurorganisaties en ingenieurs, die essentieel is voor het succes van dit ecologische project.